Lihová tabulka
Tabulka k výpočtu množství vody, které je nutno přidat ke 100 litrům lihu, aby se obdržela lihovina žádané nižší stup?ovitosti.
Stupe? zřeď. lihu v % |
Stup?ovitost lihu, který má být zřeďován v objemových procentech: |
95 |
90 |
85 |
80 |
75 |
70 |
65 |
60 |
55 |
50 |
45 |
40 |
35 |
Množství vody v litrech, které je nutno přidati ke 100 litrům lihu výše uvedené stup?ovitosti, abychom ji snížili na stup?ovitost uvedenou vlevo. |
90 |
6,4 |
|
85 |
13,4 |
6,6 |
|
80 |
21,9 |
13,8 |
6,8 |
|
75 |
29,5 |
21,9 |
14,5 |
7,2 |
|
70 |
39,2 |
31,1 |
23,1 |
15,3 |
7,6 |
|
65 |
50,2 |
41,6 |
33,0 |
24.6 |
16,4 |
8,1 |
|
|
|
|
|
|
|
60 |
63,0 |
53,5 |
44.4 |
35,4 |
26,4 |
17,5 |
8,7 |
55 |
78,1 |
67,9 |
58,0 |
48,1 |
38,3 |
28,5 |
19,0 |
9,5 |
40 |
96,0 |
84,7 |
73,9 |
63,1 |
52,4 |
41,8 |
31,3 |
20,8 |
10,3 |
45 |
117,6 |
105,3 |
93,3 |
81,3 |
69,5 |
57,7 |
46,1 |
34,5 |
22,9 |
11,4 |
40 |
144,5 |
130,8 |
117,3 |
104,0 |
90,8 |
77,6 |
64,5 |
51,5 |
38,4 |
25,5 |
12,7 |
35 |
178,7 |
163,2 |
149,9 |
132,8 |
117,8 |
102,8 |
87,9 |
73,0 |
58,2 |
43,5 |
28,9 |
14,4 |
30 |
224 |
206 |
189 |
171 |
154 |
136 |
119 |
102 |
85 |
67 |
50 |
33 |
16 |
25 |
287 |
266 |
245 |
224 |
204 |
190 |
162 |
142 |
121 |
101 |
80 |
60 |
40 |
20 |
382 |
356 |
330 |
304 |
278 |
253 |
227 |
202 |
176 |
151 |
125 |
100 |
75 |
15 |
540 |
505 |
471 |
437 |
403 |
369 |
335 |
301 |
267 |
234 |
200 |
166 |
133 |
Příklad: Alkohol 80% máme zředit na 40%. V levém krajním sloupci vyhledáme požadovanou stup?ovitost, což jest v našem případě 40%, dále v horním řádku vyhledáme výchozí stup?ovitost alkoholu, který budeme ředit, a na průsečíku příslušného řádku a sloupce čteme, že ke 100 litrům lihu stup?ovitosti 80% je nutno přidat 104 litry vody, abychom dosáhli stup?ovitost 40%.
Z toho pak vyplývá, že budeme-li mít jeden litr lihu 80%, musíme přidat 1,04 litry (1040 ml) vody abychom dosáhli požadovanou stup?ovitost 40%. To znamená, že k 0,5 litru lihu (500 ml) přidáme 520 ml vody.
V této tabulce je již zohledněna objemová kontrakce (lihová směs se poněkud stáhne na objemu).
Pro maceraci (vyluhování) bylin pro výrobu likérů se doporučuje síla lihu 60%, pro výrobu různých léčivých elixírů 80%. Následně pak provedeme konečné zředění třeba na 40%.
Jestliže budeme do hotového výrobku ještě přidávati cukr (výhradně krystalový), musíme si uvědomit, že 1 kg krystalového cukru zvýší objem kapaliny o 0,6 litru (600 ml), což znamená jakoby jsme přidali ještě 600 ml vody.
|
|